NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

A hódok birodalmában jártunk

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

 

Az EFOP-3.3.7-17-2017-00010 „Tapasztalat a bölcsesség kezdete – Tanórán kívüli tanulási lehetőségek kialakítása a Neumann János Egyetem Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskolájában” című pályázat egyik programjaként három nagyszerű napot tölthetett a 3. b osztály a Kontyvirág Erdei Iskolában.

 

 

A készülődés során kiderült, hogy néhány kisgyermek még nem volt távol a szüleitől, és eddig még soha nem aludtak máshol. A gyerekekkel közösen sikerült őket meggyőzni arról, hogy töltsék velünk ezt a három napot. Ez idő alatt ügyesen támogatták egymást, ha honvágyuk támadt.

Szeptember második hetében vonattal indultunk útnak. A tábori szabályok meghallgatása után a gyerekek elfoglalták saját szobáikat, kialakultak a szobaközösségek. Választottunk felelősöket, és mindennap tartottunk szobaszemlét, ahol értékeltük a közösség együttműködéséből adódó rendet, tisztaságot, fegyelmet.

A foglalkozások nagyon lekötötték a tanulókat, érdeklődve szemlélték a természet szépségeit, érdekességeit. A foglalkozásvezető - megismerve a gyerekek mozgékonyságát és életkori sajátosságait - játékosan építette fel az adott modulokat. A folyamatos megtapasztaltatás, felfedeztetés elősegítette, hogy a gyerekekben az új ismeretek sokkal jobban rögzültek, mint egy hagyományos környezetórán.

A legmulatságosabb foglalkozás a tanteremben kezdődött, ahol érdekes képeken keresztül nézhettük meg Európa legnagyobb rágcsálójának, a hódnak jellemző tulajdonságait. Az ismeretek elmélyülését segítette, hogy interaktívvá vált az óra egy kisfiú „beöltöztetésével”, aki átváltozott hóddá. A Kontyvirág túrán felfedezhettük egy lehetséges hódvár maradványait. A túra során a gyerekeknek lehetőségük volt csoportokban kreatív manóvárakat építeni, és nagyítóval megvizsgálhatták az élettelen fák élővilágát. Utunk folyamán rovargyűjtést is végeztünk, majd megvizsgáltuk az ízeltlábúakat, mielőtt szabadon engedtük volna őket.

Az éjszakai túra élményét nem lehetett kihagyni. Egymásba kapaszkodva, elemlámpával kerestünk denevéreket, és a napszaknak megfelelő változásokat figyeltük meg az erdőben. Az élmények olyan intenzívek voltak, hogy még a gyerekek honvágya is eltűnt, sőt egyöntetűen kijelentették, hogy máskor is jönnek erdei iskolába.

Iskolánk Pedagógiai Programja nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos nevelésre, az ökológiai kultúra megalapozására. Kiemelt feladat a környezetvédelem fontossága, és a gyerekeken keresztül a felnőttek szemléletformálása. Természettudományi irányultságú osztály lévén a heti két környezetóra több lehetőséget biztosít arra, hogy elősegítse a gyerekek környezettudatos magatartásának kialakítását. Az erdei iskola ideje alatt a gyermekeknek lehetősége nyílt az iskolai keretek között elsajátított ismereteket természeti környezetben is megvizsgálni, megtapasztalni.

Felejthetetlen élményekben volt részünk!

Kecskemét, 2019. október 06.

Bartha Rita

tanítónő