NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

A magyar kultúra napja

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A magyar kultúra napja minden osztályban megemlítésre került január 22-én.

 

Részletesebben a 7. évfolyamon, mert ők Kölcsey korát, a reformkort tanulták irodalomból, a Himnusz elemzését, keletkezésének körülményeit ismerték.

 

 

 

 

 

 

A 6. c és 7. c osztályosok magyar szakkörön már egy héttel a magyar kultúra napja előtt anyaggyűjtést végeztek két csoportban. Egyik csoport a magyar kultúra napjához, a másik csoport Kölcsey Ferenchez kapcsolódóan gyűjtött szavakat, amelyeket egy szófelhő készítő programba tápláltak be. Megadták a saját paramétereiket, és szófelhőket terveztek. Kölcsey Ferencről, a Himnusz kéziratáról, Erkel Ferencről, a Himnusz kottájáról képeket gyűjtöttek, majd ezeket kinyomtatták. Megbeszélték, hogy a magyar kultúra napjára a második emeleti faliújságot aktualizálják. Így készült el január 22-re a szakkörösök gyűjtéséből három tabló. Hasznos volt az ötlet, mert az iskola összes tanulója megtekinthette a gyűjtött, rendszerezett képanyagot, és elolvashatta a magyar nyelvről szóló idézeteket.

 

A diákok élvezettel, lelkesen vettek részt a kiadott feladatok előkészítésben, megvalósításában, méltán emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról magyartanáraikkal együtt.