NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

Anyanyelv nemzetközi napja

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Ami szép és hasznos, azt munkával adják.

Ez a gondolat volt a mottója az anyanyelv nemzetközi napjának, melyhez kapcsolódóan ebben az évben a magyar közmondások, szólások kincsestárát fedezték fel alsó és felső tagozatos tanulóink 2020. február 7-től február 21-ig.

A tanórákon válogattunk Pénzes István: Anyanyelvi kavalkád című könyvének Szólások és közmondások, találósok világa című fejezetéből, laminált kártyákon állandósult szókapcsolatokkal memóriajátékot játszottunk. Új felfedezés volt a HUNIVITY társasjáték, mely az Activityhez hasonló. Rajzolás – mutogatás – körülírás által sokak számára még új szólásokat, közmondásokat ismertünk meg játékos formában. A digitális táblák, a tabletek segítségével kvíz kérdésekre válaszoltunk az anyanyelvápoló.hu weboldalon. A lego kockákat is segítségül hívtuk ahhoz, hogy az értelmezést megkönnyítsük.

Az osztályok, idegen nyelvű csoportok tanulói egy nekik tetsző hármas keretbe beírtak egy általuk kiválasztott szólást vagy közmondást, megjelenítették a tartalmat rajzos formában, és ellátták magyarázattal.

Az igényes munkákból, a magyar, német, angol nyelvű szólásokból és közmondásokból kiállítást rendeztünk az iskola földszinti és első emeleti folyosóján. A gyerekek azóta is meg-megállnak egy-egy rajz előtt, és mi, pedagógusok reméljük, hogy még több szólást, közmondást visznek magukkal a magyar nyelv kincsestárából.

 

                                               Bartha Rita és Oravecz Márta

                                                         a program felelősei