NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

Erdei iskolában volt a 3.a osztály

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

2018. szeptember 12-14.

Kontyvirág Erdei Iskola – Tőserdő

Szakmai program

nap

 

délelőtt

délután

este

1.

kért

 

Vizes leckék

 

saját

Tábori szabályok – csapatok kialakítása

 

Bátorság-próba

2.

kért

Hód és más

Kontyvirág túra

 

saját

 

 

A madarak táplálkozása

3.

kért

 

 

 

saját

Táborzárás, értékelés

 

 

3 napot töltöttünk el a fent nevezett erdei iskolában. A programok a 3. osztályos környezetismeret tantárgyhoz szorosan kapcsolódtak. A víz és a vízpart élővilágát a tanulók tapasztalati úton, élményekkel gazdagon ismerhették meg.

A Kontyvirág túra során a tanulók megfigyelhették az ártéri erdő jellegzetességeit, megismertek több vízparton élő fát, pl. fűzfa, kőris, éger, nyár, stb. Megmásztak egy évekkel korábban kidőlt, s azóta is élő fát, melynek gyökérzete kifordult a földből. Kerestek a természetbe nem illő tárgyakat, megbeszélték a környezetvédelem fontosságát, szükségességét. Manóvárat építettek, amelyhez vicces, érdekes történeteket találtak ki.

A Vizes leckék  című program a szó szoros értelmében vizes volt. Gumicsizmában a Holt-Tiszából gyűjtögettek a diákok élőlényeket, amelyeket nagyítóval vizsgálgattak. Találtak 3 különböző fejlődési szakaszban élő szitakötő lárvát. Egy 2 cm nagyságú csukát, valamint más vízi rovarokat. Nagy figyelemmel hallgatták Bártol Réka tanárnő magyarázatait. A rovarok testfelépítését a saját bőrükön tapaszhatták meg, egyik osztálytársuk „átváltozott”.

A hódok életmódját is hasonlóan élménydús tapasztalatszerzés útján sajátították el. A testfelépítés megismerése mellett kipróbálhatták a hódvár építésének nehézségeit. Megmutatkozhatott kreativitásuk, fantáziájuk.

Az esti programok közül a madarak táplálékszerzési nehézségeit tapasztalhatták meg egy játékos feladat során. Sötétedés után színes fonáldarabokat (kukacokat) kellett zseblámpával keresgélni az erdei iskola udvarán. A nagy izgalommal, néhányuknál félelemmel vegyes keresés eredménye letörte őket: csak a „kukacok” harmadát sikerült megtalálniuk. Másnap reggel a reggeli torna után azonnal a többi keresésére indultak, s újra egyharmadot találtak, ekkor azonban felismerték az okát. A feltűnő színűeket találták meg a sötétben, reggel a kevésbé feltűnőeket, s a természetbe beleolvadó színű „kukacok” megmenekültek.

Tartalmas, vidám napokat töltött el az osztály, s kívánságuk szerint meg szeretnék ismételni a jövőben.

Kecskemét, 2018. szeptember 19.

Szécsiné Fenyvesi Mária osztályfőnök

 

Galéria