NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

Európai nemzeti parkok napja

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Királyrét

2018. szeptember 25.

3.b osztály

A kirándulás előtt megterveztük, átbeszéltük a gyerekekkel a programot. Kiemelt figyelmet kapott a természeti értékek megfigyeltetése.

Elsőként a királyréti tanösvény felé vettük az irányt. A gyerekek csoportosan haladtak végig az ösvényen és csoportmunkában oldották meg a tanösvény-füzet feladatait. Az állomásokon kódfejtő rács segítségével jutottak a megoldáshoz. Minden állomáshelyen rendszereztük az oda tartozó ismereteinket, szintetizáltuk az órán tanultakat. A segítőtáblákat közösen olvastuk és értelmeztük.

A séta során megneveztük az általunk felismert növényeket, állatokat. Megbeszéltük a védett szó jelentését. A Duna-Ipoly Nemzeti Park élővilágát rajzos formában örökítették meg a tanulók.

 A túra után a Hiúz házban tekintettünk meg egy interaktív kiállítást. A gyerekek megtapinthatták különböző állatok szőrzetét, fogazatát. Betekinthettek az állatok fejébe. Erdei állatok hangját kellett felismerniük. A Börzsöny nevezetességeit keresték meg a felnagyított térképen, és természetes anyagokból készült játékkuckóban is játszottak.

A látogatóközpontban vásárolt ajándéktárgyak mindegyike természetes anyagból készült.

A kirándulás másnapján gondolattérképet készítettünk és élménybeszámolót tartottak a gyerekek, így zártuk le a Királyréti kirándulást.

A választott program kiváló lehetőséget biztosított az új ismeretszerzésre, a már tanult ismeretek rendszerezésére. A feladatok, állomások a korosztálynak megfelelő mennyiségű és nehézségi fokú ismereteket tartalmaztak. A nap során élménydús tevékenységekkel fejlesztettük a tanulók anyanyelvi kompetenciáját (szövegértés fejlesztése), a természettudományos és matematikai kompetenciáját.

További cél volt, hogy a környezetét tudatosan figyelő, azt érzékenyen alakító magatartását is formáljuk a gyerekeknek, amit ezen a jó hangulatú napon meg is tudtunk valósítani.

Kecskemét, 2018. szeptember 26.

Báthory Judit és Horváth Erika
kísérőpedagógusok

 

Galéria