NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

Föld napja

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A Föld Napja felső tagozaton

A 26. Föld Napja javasolt témája étrendünk és az éghajlat volt. A világ államfői épp a Föld napján, 2016. április 22-én írták alá New Yorkban a párizsi klímaszerződést. Programunk keretében előadással, keresztrejtvénnyel, kvíz játékkal hívtuk fel tanulóink figyelmét a párizsi Klímacsúcs és az éghajlatváltozás legfontosabb kérdéseire és veszélyeire.

Beszélgettünk a „Fákat a Földért" mozgalomról, arról hogy az állattenyésztés negyed részben felelős a globális felmelegedésért, és hogy a szervezetünk számára nélkülözhetetlen fehérjéket nemcsak húsból, hanem a hüvelyesek fogyasztásával is pótolhatjuk. 2016-ot a hüvelyesek nemzetközi évének is választották, ezért a Föld napja előtt egy héttel babot csíráztattunk és ültettünk, közben napról – napra figyeltük, hogyan fejlődik. Tanulóink a magyarországi babfajták széles választékával ismerkedhettek meg memória és párkereső játékok segítségével. Recepteket gyűjthettek össze, hogy milyen ételek készülhetnek babból, borsóból, lencséből.

Az ökológiai lábnyom fogalmának megismerése szintén hozzátartozik ahhoz, hogy tudatosabban éljünk, védve környezetünket. Egy teszt segítségével minden tanulónk megmérhette a saját ökológiai lábnyomát.

A testnevelés órákon pedig a babzsákhoz kapcsolódó ügyességi és játékos feladatokat kaptak.

Nagy Klára (matematika – földrajz szakos tanár, mv.)
Gergelyné Kiss Melinda (matematika – informatika szakos tanár)
Nagyné Adamik Csilla (testnevelés szakos tanár, mv.)