NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

Füstmentes Világnap

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

2018. november 15.

Az EFOP-3.-3.-7. nyertes pályázat, Tapasztalat a bölcsesség kezdete – Tanórán kívüli tanulási lehetőségek kialakítása lehetővé tette iskolánk tanulóinak a Füstmentes Világnap keretein belül megismerkedni a tűz veszélyeivel, megelőzni az esetleges baleseteket, bepillantani a kecskeméti tűzoltóság mindennapi életébe. Érdekes foglalkozások keretein belül élményekkel telve tértek vissza az iskolába. Ezek a programok iskolánk 1-6. évfolyamosait érintette, lehetőségük nyílt a tűzzel kapcsolatos ismereteik kibővítéséhez.

A beszámoló első részében az alsó évfolyamosok véleményeit olvashatjuk, mind a tűzoltóságon való élménybeszámolókat, mind az egyéni feladatok megvalósítását, tanulságait. Itt az összes osztály élt ezzel a lehetőséggel, 1-4. évfolyamig.

Pár gondolat néhány osztály beszámolójából:

 1.b osztály:

Megnéztük a "Trombi és a tűzmanók" c. mesesorozatból a Gáztűznéző című epizódot. Megbeszéltük a mese tanulságát.    Végezetül készített minden kisgyerek egy rajzot a tűzről: lehetett pozitív vagy negatív témájú is a rajz.

 2.b osztályosok:

A Füstmentes világnap alkalmából a tűzről beszélgettünk. Ehhez kapcsolódóan egy prezentációt készített az osztályfőnök a tűz előnyeiről és hátrányairól, veszélyforrásairól, valamint tűzkeletkezés során követő teendőkről. Ezt követően több mesét is megnéztünk a Trombi és a Tűzmanó mesesorozatból, majd a gyerekek rajzot készítettek a témához kapcsolódóan.

 

 

 

A 3.b osztály:

Az égés feltételeit, az oltási lehetőségeket beszéltük meg, illetve ha veszélybe kerülünk, mit kell tenni. Az erdei iskolában is beszéltünk a tűzgyújtás szabályairól. Ehhez kapcsolódva érdekes feladatokat tartalmazó kis rejtvényfüzetet töltöttünk ki csoportmunkában.

A 4. b osztály:

Játékos feladaton keresztül vállaltuk, hogy ezen a napon megmérjük tüdőkapacitásunkat. A tanulók örömmel végezték a feladatot, izgatottan várták a mérési eredményeket. Örömmel vettük tudomásul, hogy mindenkinek kiválóan működik a tüdeje a 4. b osztályban. Lehetőségünk adódott a Kecskeméti Hivatásos Tűzoltóparancsnokságra is ellátogatni, mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a szervezők munkáját, hogy lehetővé tették ezt osztályunk számára.

Az 5.a osztály:

Mi a füstmentes világnapon a dohányfüst káros hatásáról szereztünk információt. Számunkra a program  fő célja az volt, hogy a gyerekek egyáltalán ne éljenek a későbbiekben ezzel a káros szenvedéllyel, és azzal is foglalkoztunk, hogyan tudnánk segíteni családtagjainknak az erről való leszokásban.

Az 5.b osztály:

 Beszélgetettünk a dohányzás egészségkárosító hatásairól. Egyszerű kísérlettel igazoltuk a dohányfüstben lévő kátrányanyag kimutatását, bizonyítván, hogy a tüdőben való lerakódás esetén ez mennyire egészségkárosító hatású.

A 6. b osztály:

Mi is nagy érdeklődéssel foglalkoztunk ezzel a témával. Előkészületként felmerült a következő kérdés: Hogyan működik a füstjelző készülék? Megnéztünk egy videót is. A téma azonnal megragadott bennünket, és szívesen láttunk neki a plakátkészítésnek. Nagyon jól sikerült a november 15-i tűzoltósági látogatás is.

6.c osztály

November harmadik csütörtökén felidéztük a "Smokeout”-ot. Beszéltünk az Egészségügyi Világszervezetről, majd a dohányzás ártalmairól. A gyerekek személyes, családi példákat hoztak, kifejtették véleményüket azokról a felnőttekről, akik sajnos élnek a dohányzás lehetőségével.

 

Összegezve eredményesnek mondhatjuk e programot, iskolánk diákjai bővíthették eddigi ismereteiket, számos tapasztalatot szerezhettek a tűz veszélyeivel, prevenciójával kapcsolatosan.

 

Kecskemét, 2018. december. 03.

 

Szilárd Krisztina

programfelelős

 

GALÉRIA