NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

Kalózland - Angol tábor

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Az idén is lehetőség nyílt arra, hogy közvetlenül az iskola után táborokat szervezzünk. A gyermekek testi, lelki és szellemi fejlődéséhez szükség van az új élmények megszerzésére.  A tábort az iskola több szálon is meghirdette: plakáton, szórólapon és a weboldalon is.

Tábor célja:

A tábor 2017. június 19-23-ig tartott, melynél a nyári meleget és a „tábor” szót figyelembe véve arra törekedtünk, hogy nagyrészt ne az iskola falai között legyenek a tanulók.  A másik cél az volt, hogy a gyermekek minden perce le legyen kötve, hogy ne legyen ideje unatkozni, ezért az 5 napba próbáltunk minél több kalóz témához kapcsolódó sportprogramot, kirándulást, kézműves foglalkozásokat beletenni.  Minden nap a gyermekek szabad programokon (azt játszott, amit szeretett volna) is részt vettek.

A csoportok vegyes korosztályúak voltak, segítve a szociális készség fejlődését. Ezen felül a gyermekek angol nyelvi készsége is fejlődött, hiszen a tábor ideje alatt a játékok, feladatok, dalok angol nyelven folytak.

A programok megvalósításában a választott segítőkre számíthattunk, amiben tudtak segédkeztek.

A következőkben nagyon röviden ismertetném a napi programokat egy-egy kép kíséretével:

1. nap:

Ezt a napot ismerkedéssel indítottuk, majd angol nyelven egy interaktív játék következett a kalózszavakkal, ezzel bővítve szókincsüket. A jó hangulatot egy tanult kalózdal alapozta meg, melyet a zászló és az öltözet elkészítésénél (kalózos sapka, kalózos szemfedő) is nagy örömmel hallgattak és énekeltek.

A napot az öltözködéshez kapcsolódóan egy színezős feladatlap zárta, melynél megismerték a ruhadarabok, kiegészítők neveit angol nyelven.

 


2. nap:
A Kerekegyházi Kalandparkba mentünk. Az idő és a hely csodálatos volt, a gyermekek örömteli élményekkel mentek haza erről a napról.
3. nap:
A helyi Arborétumba látogattak el a tanulók, ahol számháborút játszottak. Kifáradva, de boldogan értek vissza az iskolába. A gyermekek igényeit figyelembe véve változtattunk a programon. A meleget és a kifáradt szemeket nézve a pihenés mellett döntöttünk, a kincskeresés elmaradt, de a kalandparknál összeszedett kavicsokat lefestették aranyszínű temperával, valamint csoportba rendeződve kitaláltak egy-egy nevet angolul.


4. nap: 
A visszajelzések alapján az egyik legélvezetesebb nap volt a tábor ideje alatt. Ismételten egy kinti programon vettek részt a tanulók. A közeli Matkó pusztára látogattunk el, ahol angol nyelven versenyeztek, valamint szabadon élvezhették a területet is.

 

 

 

 

 

 

 

 


5. nap:
Délelőtt egy a témához illő mese megnézésére, valamint annak lerajzolására, délután  az elmaradt kincskeresésre, a fagyizásra, és az ajándékok kiosztására került sor.

A nap végére, a fagyi, az elhozott sütik és az ajándékok megkoronázták a boldog zárását a tábornak.

 

 

 Negatívumok (sajnos )

1. nap: Megemlíteném azt a sajnálatos tényt, hogy egy kalózos póló elkészítése is tervben volt, azonban a hosszadalmas átfutási idők a fenntartónál nem tették lehetővé ennek elkészítését, mert nem érkezett meg időben. Volt olyan szülő, aki érdeklődött készítünk-e majd pólót is.

2. nap: A csodálatos idő és helyszín ellenére se ment minden zökkenőmentesen, mely ismételten a pedagógusok munkáját nehezítette meg. (fenntartó hosszadalmas átfutási idő)

2.-3. nap: Az időben lebeszélt buszjáratok ellenére a buszsofőrök nem tudtak a gyermekek érkezéséről.

5. nap: A lebeszéltek ellenére nem tudtak a fagyizóban az érkezésünkről, a fagyi kedvezményes árával is probléma volt, mert az alkalmazottak nem tudtak róla.

Javaslatok:

- Átfutási idő mivel hosszú volt, korábbi időpontot megadni, vagy más jellegű tábor szervezését ajánlom.

- Mivel egy időben két angol tábor futott ugyanazzal a címmel, ezért a javaslatom két különböző nevű tábort egymást követő héten.

- Az év végi munkálatokat figyelembe véve táborok maximum létszámához a javaslatom 20 fő.