NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

Kirándulás 2018.09.27.

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

2018.09.29-én csütörtökön a NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola  5.A. osztálya pályázati kiránduláson járt Budapesten. Ezen kirándulások nagy előnye, hogy az utazás költéségét pályázati pénzből lehet finanszírozni, így a diákoknak csak a belépőjegyek árát kell kifizetni.  A kirándulás alkalmával 2 helyszínen jártunk a gyerekekkel: a Bigwall nevű falmászó klubban, valamint a Láthatatlan Kiállításon.

A BigWall az ország legmagasabb falmászó klubja.  Két teremben összesen 750 m2 mászható falfelülettel. A gyakorlott mászók, a nagy teremben több, mint 50 különböző, 15 méter magas útból választhatott a kezdőtől a profi szintig. Minden út biztonságos körülmények között előmászható, de lehetett mászni felső biztosítással is. A biztonságos mászás feltételeinek betartására szakképzett falmesterek figyeltek. Ha valaki csak most ismerkedett a falmászással, a falmesterek az alapvető biztosítási technikákra megtanítottak. Nem kellett mást magunkkal hozni csak kényelmes ruházatot, a mászáshoz szükséges speciális felszereléseket a recepción kaptuk ingyenesen. A gyerekek számára a kis teremben külön mászó falat építettek. Figyelembe véve a gyerekek méreteit, a mászó fogások egymáshoz viszonyított távolsága kisebb, valamint a mászó fal mérete is alacsonyabb, 6 méternél nem magasabb. Bátran kijelenthetjük, hogy a gyerekek nagyon élvezték és hihetetlenül bátran, apró félelmeiket leküzdve többen is 15 méterre felmásztak.

A Láthatatlan Kiállítás Budapesten egy különleges, interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol teljes sötétségben próbálkoztunk meg eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán. Vakon kellett bíznunk mind magunkban, mind a kiállítás vezetőiben, hiszen ők valóban teljes látássérültek voltak mindannyian. Megérthettük, milyen érzés az egyik legtöbb információt adó érzékszervünk, a látásunk nélkül élni, és hogyan erősödnek fel egyéb érzékszerveink. A kiállítás előtt hasonló kérdések merültek fel bennünk: Érdekes? Furcsa? Idegen? Esetleg természetes? Speciálisan berendezett és teljesen besötétített helyszíneken jártunk, ahol egyedi hanghatások és helyszínre szabott illatok segítették, hogy igazán életszerű élményben lehessen részünk. Különböző élethelyzeteket mutattak be, ahol megtapasztalhattuk hogyan kell közlekedni a városi forgatagban, hogyan fizetnek ki egy kávét a bárban, vagy éppen honnan tudhatjuk, melyik fűszer kell az ebédedhez. A kiállítás másik része bemutatta azokat az eszközöket és használati tárgyakat, melyeket a vak emberek nap, mint nap használnak. A kísérőknek folyamatosan kérdéseket tehettünk fel, amit a gyerekek rendkívül jól kihasználtak. Megdicsérték az egész osztályt, hogy nagyon érdeklődőek, nyitottak, közvetlenek voltak és fantasztikusan jó kérdéseket tettek fel.

        Nagyon élvezték mind a tanulók, mind a kísérő tanáraik ezt a napot, köszönjük a lehetőséget!

Radics Anna osztályfőnök      

 

Galéria