NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

Költészet napja a gyakorlóiskolában

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

2019. április 11.

Ez a jeles napi megemlékezés is az EFOP-3.3.7-17-2017-00010 nyertes pályázatunk keretein belül került megvalósításra. Előkészületként a tanulók számára egy felhívás került a faliújságra, mely a naphoz kapcsolódó, szokatlan, érdekes feladatok vállalására ösztönözte a tanulókat: Versfaragó verseny, Szófelhő-készítő verseny, Versillusztráció-alkotás.

A versfaragó versenyre olyan pályamunkákat vártunk, melyek képversek formájában jelenítették meg a költészetet. A szófelhő-készítéshez a digitális kompetenciát (is) fejlesztő online programok felhasználására kaptak késztetést és ötleteket a tanulók.

A felhívásra 98 pályamunka érkezett, ebből 70 alkotás felhasználásával készült kiállítás az iskola aulájába, melynek megnyitóját a Költészet napjára időzítettük. Április 11-én reggel e paravánok szolgáltak a megemlékező műsor háttereként. A műsorban az 5.a osztályos tanulók adtak elő verseket társaiknak, a reggeli gyülekezőt követően. Költészet napi „meglepi”-ként pedig az 5.a osztályos fiúk jártak körbe néhány alsós osztályban, ahol részletet mutattak be a János vitézből.

A programsorozat méltó tisztelgés volt József Attila születésnapja, és a költészet művészete előtt. Sok tanulót ösztönzött önkifejezésre, kreativitásra, a poézis és a vizuális kultúra befogadására.

Köszönet érte Horváth Júlia tanárnőnek a szervezésért, lebonyolításért, és Koczkáné Sárközi Ilona, Gergelyné Kiss Melinda kolléganőknek a tanulói munkák elkészítésében nyújtott segítségükért.

Kecskemét, 2019. április 18.

 

Barta Zsuzsanna
a pályázat szakmai vezetője