NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

Kutatók éjszakája 2014

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Kutatók éjszakája - 2014. szeptember 27.

Idén is óriási érdeklődés övezte e péntek esti programjainkat, melyeket elsősorban az óvodás és kisiskolás korosztály számára nyújtottunk. A Lego-robotok programozása, az építő- és interaktív táblás játékok, a kémiai kísérletek már hagyományosan nagy népszerűségnek örvendtek. Újdonság volt a papírrepülő-verseny, a tűzgolyó- és ejtőernyősbábu-készítés, a rejtvények, logikai társasjátékok kipróbálása. Izgalmas feladatnak bizonyult a zseblámpás kincskeresés az éjszakai iskolaudvaron, amit Braun von Explodium kísérletei előztek meg. Itt mindenki szembesülhetett azzal, hogy bizony a kísérlet azért kísérlet, mert kétesélyes: vagy az történik, amit várunk, vagy nem. A vasolvasztó kísérlet az előbbi, a hordó az utóbbi mellett döntött, ám a hétfői újabb próbálkozásnál már – az iskola tanulóinak legnagyobb örömére – ez is megadta magát, és kénytelen volt hangos csattanással összeroppanni.

A nagyobbakat szólítottuk meg az előadásokkal, ahol a képzőművészeti témájú tanári előadáson túl, Radnai Levente 5.o. és Hlobusztyin Mihály 7. o. tanulók vezetésével mélyedhettek el az érdeklődők a természetbúvárkodás, ill. a belső égésű motorok titkaiban.

Vendégek és vendéglátók számára egyaránt feltöltődést jelentett a Teaház, ahol a teázás és sütizés mellett lehetőség nyílt beszélgetésre, kisfilm-nézésre is.

A „Nagyon tetszett!” szavazókártyák tanúsága szerint minden program sikeresnek bizonyult. Biztosak vagyunk abban, hogy aki itt volt, terjeszti a szlogenként választott hírt: „Az első találkozás a tudománnyal olyan részegítő, mint a szerelem.” (Szerb Antal)

Nyugodtan hozzátehetjük, ez nem csak az első találkozásra igaz, úgyhogy:

Jövőre (nem csak) Veletek, ugyanitt!


Ismét sikeres rendezvényt tud a háta mögött a Gyakorló Iskola. A Kutatók éjszakája alkalmából kedvenc kísérleteit bemutató Braun von Explodium professzor azonban ismét bemutatta, hogy egy kísérlet valóban vagy sikerül vagy nem. A tavalyi évben befuccsolt tűzhányós kísérlet remekül működött. Mini tűzhányónk hányta a szikrákat és a lávát igazi olvadt vasfolyam helyettesítette. A léghajó imitációk, vagyis kívánságlampionok is jól működtek. Azonban az ez évi szenzációs kísérletnek szánt hordó roppantás, két próbálkozás után is csődöt mondott. Hétfőn első szünetben azonban új próbálkozásnak lehettek szemtanúi a Gyakorló Iskola tanulói. És egy nagy csattanás és döbbent csend bizonyította, a kísérlet sikerült. Egy új égőfejjel mindössze 20 perces melegítés után a hordó úgy omlott össze, mintha papírból vagy egyszerű fóliából lett volna. Mellékelt fotóinkon látható a pénteki sikertelen kísérleten a sértetlen hordó, majd az összeroppant, összezsugorodott hétfői állapota is. A robbanásszerű összeroppanást nagy taps követte, és egész délelőttre témát adott a természettudományok iránt érdeklődő tanulók számára. Ennek örömére már be is szereztünk egy újabb hordót, mert a jövő évi Kutatók éjszakája nem maradhat hordó roppantás nélkül! Akkor is várjunk a természettudomány iránt érdeklődőket!