NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

Lépést kell tartani a digitális technológiával - az oktatásban is

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

„Kampány a digitális pedagógia bevezetésére” címmel rendeztek konferenciát csütörtökön délután a Neumann János Egyetem Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskolájában. A projekt célja a tanárok és a diákok digitális kompetenciafejlesztése, modern digitális eszközök bevonása az oktatásba. A közel 110 millió forintból megvalósuló projekt keretében a digitális oktatási módszereket fejlesztik.

A jelenlegi technikai civilizációval lépést kell tartani, ezért is fontos, hogy az oktatásban is helyet kapjanak az új, digitális eszközök, módszerek. Ez a gyakorlatban olyan intelligens mobileszközöket, vagy digitális megjelenítőket jelent, amelyekkel látványosabbá lehet tenni a tanórákat, például szoftverek, tabletek, programozható Lego eszközök. Nem csak természettudományos területen lehetnek ezek hasznosak, vannak olyan eszközök is, amelyek a szövegértést, szövegalkotást fejlesztik.

Az eseményen Finta Zita a Neumann János Egyetem kancellárja köszöntette a megjelenteket. Négy iskola vesz részt a programban: a Neumann János Egyetem Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola, a Kecskeméti Tankerületi Központ Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola valamint a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium konzorciumában kerül megvalósításra a projekt.

Ezekből az intézményekből körülbelül 80-90 tanár vesz részt különböző továbbképzéseken. A továbbképzések kifejezetten azokhoz a tantárgyakhoz kapcsolódnak, amelyeknél az új eszközök használatát be kell építeni az óra gyakorlatába.

- Ha a nyugati példákat nézzük, a tábla-kréta ma már eléggé elavult technológiának mondható. Ennél sokkal többet és sokkal hatékonyabban is ki lehet hozni a mai oktatásból. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a hagyományos módszerek kiszorulnak, hanem azt jelenti, hogy rengeteg más terültet is szerepet kap  - mondta Kiss Róbert, a projekt szakmai tanácsadója.

Forrás: www.hiros.hu

GALÉRIA