NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

Népek karácsonya

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Óvodánkban már hagyománya van az adventi időszakban megrendezett közös karácsonyi kézműves készülődésnek, amely során minden alkalommal szülők és gyerekek együtt készítenek valami aprócska karácsonyi dísztárgyat, és közben lehetőségük nyílik arra is, hogy más az óvodánkhoz tartozó családokkal is megismerkedjenek, beszélgethessenek, jó kapcsolatokat alakítsanak ki, ezáltal is tovább építve és erősítve óvodai közösségünket.

Az utóbbi néhány évben ezt az alkalmat egy az óvodapedagógusaink által előadott ajándékműsorral egészítettük ki. Volt, hogy mese előadást készítettünk, vagy báb darabot mutattunk be, de az elmúlt nevelési évben a közös barkácsolást követően „Népek karácsonya” című karácsonyi koncertre invitáltunk minden családot.

 

A dalok kiválasztásakor különböző európai országok karácsonyi népénekeit, kórusműveit válogattuk, és végül hét nemzet egy-egy dalát prezentáltuk: Írország, Egyesült Királyság, Finnország, Németország, Franciaország, Ausztria, Magyarország. A művek érdekessége az volt, hogy mindegyiket eredeti nyelven adtuk elő a családoknak, valamint amelyikhez volt magyar fordítás, azt magyarul is énekeltük, ezáltal is bemutatva a nyelvi kulturális különbségeket. A koncertet közös énekléssel zártuk, és a koncertet a Suszter manói című bábelőadás követte, amelyet szintén óvodapedagógusaink adtak elő családjainknak. Köszönjük minden kollégánknak az aktív részvételt, és köszönjük óvodás családjainknak, hogy megtiszteltek bennünket jelenlétükkel, és együtt készülhettünk az év egyik legszebb ünnepére!