NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

Október 23-i megemlékezés

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

  „A kezdetet nem tudja senki

 mindig jöhet egy pillanat

 mikor a mélyből felszakad egy hang

 és nincs út visszamenni

 nincs út tagadni nincsen várni

 a lehetetlent megpróbálni lehet, mert nincsen lehetetlen”Ünnepi műsorral emlékeztek iskolánk 8. évfolyamos diákjai 1956. október 23-ra. Korhű szövegekkel, versrészletekkel, történelmi magyarázatokkal elevenítették fel 1956 jelképeit.


A lyukas zászlók, a Kossuth-címeres emblémák, a ledöntött Sztálin-szobor, a Magyar Rádió épületének ostroma, a felkelőcsoportok harca képekben jelent meg a vetítővásznon. A 8. évfolyamos diákok a Petőfi-szobornál gyülekező és karonfogva vonuló egyetemistákat, a dicső Pesti Srácokat, a bátor Molotov-koktélt készítő lányokat, majd a kivándorló magyarokat jelenítették meg a színpadon. A műsort Beethoven-szimfóniák részletei kísérték végig.

Csattantak, kiáltottak a jelszavak, ha kellett, ám később a lélekben és testben megnyomorított forradalmárok bensőséges pillanatait is átélhettük.

A nyolcadikos gyerekek három különböző korosztálynak mutatták be megemlékező műsorukat: az iskola közösségének, szüleiknek és a Margaréta Otthon idős lakóinak.

 

Köszönjük az ünnephez méltó emelkedett műsor összeállítását, tanulóink felkészítését Doróné Varga Nikolett, Somogyi Haroldné  történelem-, és Félixné Oravecz Márta magyarszakos kollégáinknak!