NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

Őszi Strázsa Emléktúra

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

 

   2019. október 5-én rendezték meg az Őszi Strázsa Emléktúrát Szabadszálláson, mely a Világ Gyalogló napja is volt egyben. Iskolánk tanulói és tanárai közül többen részt vettek ezen az eseményen. Két távon túrázhattak az aznap gyalogolni vágyók: 15 km-en, valamint 28 km-en. Caruso Aurelia, Kozák Boglárka 7.c osztályos tanulók osztályfőnökeikkel Félixné Oravecz Mártával, Patocskai Gábornéval és néhány szülővel teljesítették a rövidebb távot. A hosszú távot sikeresen abszolválta Nagy Péter 7.c osztályos tanuló, valamint tanáraink: Jurik Erika, Nagy Tibor, Nagy Klára és Radics Anna.

  

 

Úgy gondoljuk, hogy a túra nemcsak a kiváló időjárásban, szabadban eltöltött hasznos idő eltöltésére volt megfelelő, hanem erősítette a pedagógus-tanuló-szülő közösséget. A megmérettetés során frissítő pontoknál érvényesítették a túrázók az aktuálisan megtett távot, amelyet útvonaltérkép segítségével kellett követniük. Ásványvízzel, almával, nápolyival kedveskedtek a szervezők ezeknél a helyszíneknél. Minden résztvevő kitűzőt és emléklapot kapott a kilóméterek sikeres teljesítéséért.    

   Bízzunk benne, hogy a következő hasonló programra még több diák, pedagógus, családtag tart majd velünk, és hagyománnyá válik iskolánkban a gyalogos túrákon történő részvétel.

 

Tanulói beszámoló:

Gyaloglás, jókedv, beszélgetés

 

Reggel, mikor felkeltem, nagyon vártam a gyalogtúrát. Némi csomagolás után fel is készültünk Anyával a napra.  Az út Szabadszállásig gyorsan eltelt. Mikor megérkeztünk a hosszabb távon indulóknak már nyomuk sem volt. Pár perc után a mi csapatunk tagja is megérkeztek.  Beszálltunk egy buszba, ahol helyet foglaltunk, és már indultunk is a túra kiindulópontjához. Kis várakozás után megkezdhettük a sétát.

A táj nagyon szép volt. Első megállónkat egy erdei úton haladva értük el. Miközben egy bácsi lepecsételte a térképünket, rágót, nápolyit és vizet osztottak a szervezők.

Tovább gyalogoltunk az alföldi síkságon, de kisebb dombokat is megmásztunk: a Strázsa-hegyet, a Lófogó-hegyet, a Barátok-hegyét. Természetesen az első emelkedő tetején nem maradhatott el a csoportkép sem. Gombákat és különböző virágfajokat is megfigyeltünk, az erdő ezt mind a szemünk elé tárta.

Ahogyan bentebb haladtunk a kijelölt ösvényen, két megállóhelyen száraz pecsétek fogadtak bennünket. Itt a térképeinket magunknak kellett kilyukasztani. Gyaloglás közben elhaladtunk József Attila nagyapjának háza, a Dörmögő-ház mellett, amely szép, rendezett emlékhely.

Végül hosszas, háromórás gyaloglás után megérkeztünk a célba. Egy nyugdíjas pár gratulált nekünk, és örömünkre a rágó, a nápolyi sem maradhatott el.

Ezután elgyalogoltunk az ebédlőhöz, ahol oklevéllel jutalmazták a megtett, 15 km-es, fárasztó utunkat. Az asztalnál a jókedv és a beszélgetés mellett gulyásleves és két bukta várt minket.

A jóllakott társaság tagjai elköszöntek egymástól, és autóval mindenki hazafelé vette az irányt.

 

                                                                                   Kozák Boglárka

                                                                                 7.c osztályos tanuló