NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

Rejtvényfejtők Világnapja

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

"A rejtvény és a költemény, ha nem is egy anyaméh gyermekei, de ugyancsak közeli vérrokonok… A rejtvényfejtők tán maguk sem sejtik, hogy midőn valamit kitalálnak, azt a szellemi gyönyört próbálgatják, mint amikor a költők valamire rátalálnak." Illyés Gyula

Az EFOP-3-3-7 nyertes pályázatunk Jeles Napok projektjének újabb állomása volt a Rejtvényfejtők világnapja. E világnaphoz kapcsolódó foglalkozások elsődleges nevelési célja, a játék útján szerzett, pozitív érzésekhez kötött tanulás volt, melynek során a gyermekek megtapasztalhatták, átélhették a flow élményét. A csoportmunkák során a gyerekek egymásra figyeltek, egymást segítették. A rejtvényfejtéssel fejlődött logikus gondolkodásuk. A rejtvények elősegítik a problémamegoldó képesség fejlesztését, fejleszti a szókincset és a kifejezőkészséget is. A rendszeres rejtvényfejtők szebben, választékosabban fejezik ki magukat, mint akik nem vagy csak nagyon ritkán fejtenek rejtvényt.

Mindezen elveket figyelembe véve rendeztük meg iskolánkban a rejtvényfejtők Világnapja alkalmából megtartott: „REJTSÜNK FEJTVÉNYT” mottójú rejtvényfejtő projektünket, melyben iskolánk minden évfolyamának, minden osztálya részt vett. A gyerekek nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a rejtvények megfejtésébe. Minden tanuló nagyon élvezte játékos agytornánkat, mely hol könnyebb, hol nehezebb megoldandó titokként tárult eléjük. Lelkesen találgatták, keresték a helyes válaszokat és nagy volt az örömük, mikor rátaláltak egy-egy helyes megoldásra. A rejtvényeket úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály számára megfelelő kihívást tartogasson. Ne legyen lehetetlen feladat az adott korosztály számára a helyes megoldások megtalálása/kitalálása, de azért túl könnyen se lehessen kitölteni, megoldani a feladatokat.

A programban való részvétel a tanulók következő kompetenciáit fejlesztette leginkább: anyanyelvi kommunikáció, kulturális kompetencia, természettudományos kompetencia, szociális és állampolgári kompetencia, kezdeményezőképesség és vállalkozói kompetencia.

2019. március 6.

Monzák Emese fejlesztőpedagógus