NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

"The Past will meet the Future - Myths and Legends from across Europe" 2012-2014

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Kecskeméti Főiskola Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Óvoda

Comenius-programja- Iskolai együttműködések

Az Iskolai együttműködések lehetővé teszik, hogy európai közoktatási intézmények nemzetközi együttműködés keretében együtt dolgozzanak valamilyen közös témán, mely lehet tanuló- vagy intézményközpontú. A munkába a lehető legtöbb osztályt/pedagógust bevonják, a témát az iskolák pedagógiai programjához illesztik. Többoldalú együttműködés esetében legalább 3 részt vevő országból 1-1 iskola dolgozik együtt.

A projekt címe: The Past will meet the Future - Myths and Legends from across Europe ”A múlt találkozása a jövővel- mitológiák és legendák Európán keresztül.

Időtartama 2 év.

Résztvevő intézmények a következő országokból állnak:

  • Finnország - koordinátor,
  • Nagy- Britannia - Észak-Írország,
  • Olaszország,
  • Magyarország,
  • Törökország.

Célja egy olyan együttműködés, melyben a résztvevő óvodások, diákok és tanárok a partner országok történelmi múltjába, irodalmi értékeibe nyernek bepillantást. Ily módon megismerik egymás kultúráját, történelmi gyökereit. Minden iskola választ egy tradicionális, az országát képviselő történetet. Ezeket közösen dolgozzák fel. A tevékenységek köre igen széles. A mesehallgatástól, a dramatizáláson, zenén, rajzoláson, képzőművészeten keresztül teljesedik ki a közös alkotó munka. Egy végső közös produktumban azokat a közös értékeket gyűjtik össze, melyek jellemezhetnek egy modern korunkbeli hőst. A kapcsolattartás internet alapú kommunikáció segítségével történik.

Comenius ilyen jellegű programja lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy érezzék az Európai közösséghez tartoznak megcélozva a mások kultúrájának tolerálását a saját kulturális identitás megőrzésével, növelve ezzel az egyetemes értékeket.

Comenius partnerség motiváltabbá teszi a tanulókat ismereteik szélesítésében, nyelvtudásuk gyakorlásában és segíti őket az európai gondolkodás elsajátításában. Ez nagyon fontos a diákok számára, mivel igen nehéz szociális- és gazdasági helyzetben nőnek fel.

Utat mutat számukra, hogy képesek legyenek elérni céljaikat és lássák, hogy értékes partnerként tekintenek rájuk, akik tudnak együttműködni. Mindezek jobban felkészítik gyerekeket a jövőjükre, a felnőtt életre.