NJE Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda
Gyengénlátó Változat

Történelmünk nyomában

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A 6.a és 6.b osztály csodás napot töltött Dinnyésen a Várparkban, és  a Katonai Emlékparkban Pákozdon.

A gyermekek a történelmi tényeket, fogalmakat, összefüggéseket a megelevenített eseményekből és jelenségekből – a történetekből – kiindulva érthetik meg a legkönnyebben. A történet a múlt színes, sodró valóságának szintézise, amely az elmúlt korokat átélhetővé, érzékelhetővé, szemlélhetővé teszi.

Várpark Dinnyés

A világ egyetlen anyaghűen megépített vármakett-parkja bekerült a Guiness rekordok könyvébe.

Alekszi Zoltán, a Várpark megalkotója 2012 februárjában kezdett el komolyabban foglalkozni a Várpark megvalósításának gondolatával. Hosszú előkészítő munka előzte meg, mely magában foglalta a történelmi anyagok felkutatását, a megfelelő helyszín kiválasztását, a kivitelezés megtervezését. A célja az volt, hogy középkori magyar várakat mutasson be, egyedülálló módon. Az egyediségük abban rejlik, hogy az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből, a legvalósághűbb megjelenés érdekében. 35 vár készült el, eredeti tájolással. A várakat egy sétány övezi, mely Nagy-Magyarország formáját ölti magára, így a várak eredeti helyükön körbejárhatók. A sétányt emlékoszlopok övezik, melyek mindegyike 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket. A dinnyési Hagyományőrző Központtól néhány lépésnyire, saját udvarán építette fel a kuriózumnak szánt látványosságot. A makettek minden korosztály számára élményt jelenthetnek, a tárlatvezetés lehetőséget ad a történelmi ismeretek elmélyítésére.

 

Katonai Emlékpark Pákozd KEMPP

A Pákozdi Katonai Emlékhely jelen formája civil kezdeményezésre jött létre 11 szervezet összefogásával 2002. szeptemberében azzal a céllal, hogy bemutassa az 1848-ban alakult Magyar Honvédség történetének főbb eseményeit, és emléket állítson az eltelt 160 év hősi helytállásának, a minden korban becsületesen küzdő, és ha kellett életét is áldozó magyar honvédnak. Az elkészült 1848-as emlékhely és Emlék Múzeum a szabadságharc első győztes csatájában hősiesen helytálló honvédekre és nemzetőrökre emlékeztet, a Don –kanyar kápolna a 2. világháborúban elesett honvédeknek állít emléket, a Magyar Békefenntartó emlékmű és a békefenntartó kiállítás a ma katonái áldozatvállalását hívatott bemutatni. Az emlékhely fejlesztését - anyagi erőnk függvényében- folyamatosan végezzük. 2008-2009-ben előkészült  az I. világháború harcaira emlékeztető objektum és a Hősök emlékműve majd a 2. világháború lövészállás bemutatót.

2008-ban az Emlékhely elnyerte az Európai Unió és a Magyar Állam támogatását a további fejlesztésekre.

Diákjaink élményekkel gazdagodva tértek haza azzal a szilárd eltökéltséggel, hogy visszatérnek családjukkal kirándulásaink helyszíneire.

Köszönjük szépen a megvalósítás lehetőségét!

2018. október 30.

 

Doróné Varga Nikolett
osztályfőnök

 

GALÉRIA